En fin måte som gjør barna ivrige til å ta i et tak hjemme, er å skrive en liten liste med gjøremål som de kan velge mellom.
For litt siden gjorde jeg dette, og da var det et av barna som ikke var fullt så ivrig som da endte opp med den kjipeste oppgaven.
Neste gang jeg gjorde det samme var den samme personen som endte opp med den kjedeligste oppgaven først ute med å hive seg over lista og velge seg en oppgave først.

Det er flere måter å lage slike lister:

1. Du kan bare skrive opp noen enkeltstående gjøremål nedover på et ark. Hvis du har 10 gjøremål og 3 barn kan lista gå på rundgang der de velger seg et gjøremål på tur, slik at ikke den første får alle de “beste” oppgavene. La lista går rundt til de har fordelt alle oppgavene seg imellom.

En liste over gjøremål. La lista gå på rundgang og barna kan skrive navnet sitt bak de oppgavene de velger.

En liste over gjøremål. La lista gå på rundgang og barna kan skrive navnet sitt bak de oppgavene de velger.

2. Du kan dele opp huset ditt i soner, og så velger de mellom soner. Her er det veldig lurt å skrive opp hva som skal gjøres i de forskjellige sonene. F.eks. Stua: Rydde gulv, moppe, vaske, støvsuge sofaen, tørkestøv, vaske vinduer, pynte i vinduene. Få med alt som hører med. Oppgavene i sonene kan variere noe. Det er jo ikke sikkert vinduene må vaskes hver gang.

3. Samme som nr 2. Du kan ha skrevet diverse daglige gjøremål på kort og så lager du små bunker av dem. Det gjør ikke noe om det er noen krevende oppgaver. Selv små barn er veldig flinke og uansett er det godt for dem å øve seg. Kortene kan legges på en rad og så snurt de kort som de blir ferdige med. Det kan være morsomt nok for barna å se fremgangen på denne måten.

Ryddekort der hver sone er delt inn i farger. Gangen er blå, kjøkkenet er rosa, stua er gul og badet er rødt. Har man laget ryddekort for hver sone, kan man enkelt legge frem de tingene som trengs å gjøres i hver sone til enhver tid.

Ryddekort der hver sone er delt inn i farger. Gangen er blå, kjøkkenet er rosa, stua er gul og badet er rødt. Har man laget ryddekort for hver sone, kan man enkelt legge frem de tingene som trengs å gjøres i hver sone til enhver tid. Barna kan snu kortene etterhvert som de jobber seg igjennom sonen. 

Det er ikke så farlig om et lite barn ikke gjør en oppgave perfekt, da bare gjør dere det sammen, eller du går litt over senere når han/hun ikke ser. Og glem for all del ikke å takke for det viktige arbeidet som gjøres. En “High five” er veldig oppmuntrende. Og etterpå når alle er ferdig med sine oppgaver, kan du skryte av hvor flinke de var og be dem se seg rundt hvor fint det har blitt fordi de har gjort en bra jobb.

Vår erfaring er at barn liker å hjelpe til og det er morsommere når alle gjør det samtidig. Det blir som en liten dugnad der det blir fort fint mange steder samtidig. Har du både små og store barn, kan et av de store ta med et av de små på sine oppgaver. Da får den lille opplæring og den store får undervist den lille. Sammen har de en fin stund og gjør en god jobb.

Dører og karmer blir veldig møkkete, spesielt hvis man har en to-tre åring.

Dører og karmer blir veldig møkkete, spesielt hvis man har en to-tre åring. Da må det vaskes!

Skinnsofaen må tørkes av. Det blir fort flekker på den, men du verden så fin den blir når noen er så flinke å vasker bort flekkene!

Skinnsofaen må tørkes av. Det blir fort flekker på den, men du verden så fin den blir når noen er så flinke å vasker bort flekkene!

 

Barna opplever mestringsfølelse når de er med å bidrar. Og alle kan se hvor fint det har blitt pga at de var med å hjelpe til! Takk dem igjen ved leggetid for at de bidro til å gjøre hjemmet mye renere og finere den dagen.

For flere ideer og ikke minst grunner til å involvere barna i husarbeid, følg bloggen på Facebook!

Katinka og Linda