Katinka: For flere år siden, ble vi intervjuet og spurt om vi hadde tips til biltur med barn, for journalisten kjente til at vi ofte kjørte 8-timers turer med barna fra de var små. Grunn: slekt 8 timer unna i både sør- og nordlig retning. Og med dårlig råd og etterhvert 5 barn, så var det ikke aktuelt med andre transportmidler, så her kommer mine og Lindas tips etter lang erfaring med bil og barn:

Bil ny

1. Hvem skal sitte hvor. Som i et klasserom, er det viktig at man tenker over hvem som skal sitte ved siden av hvem. Noen søskenkonstellasjoner fungerer bedre/dårligere enn andre. Her kan mye forebygges!

2. Reisesyke. Noen barn klager fordi de faktisk blir skikkelig uggne av biltur. Reisesyketabletter er et must for barn som faktisk blir dårlige. Husk å ta i god tid før. (Se pakken) Og ta med poser så du har hvis det trengs!

3. Do. Alle må gå på do før de setter seg i bilen. Det er alltid noen som ikke trenger, men alle må prøve. Som regel funker det for de fleste allikevel. Ha gjerne med dopapir i bilen hvis det skulle dukke opp kriser underveis og dere er midt på Dovrefjell. Alle går alltid på do ved stopp slik at vi ikke stopper for hver mil og blir kjent med hver eneste bensinstasjon over fjellet.

4. Ha alltid med drikke til alle. Da lønner det seg med kopper som har dryppfrie tuter til minsten og gode lekkasjefrie flasker til de større. Det koster penger å investere i skikkelige drikkeflasker, men det er verdt det!

Leah ny

5. Ta med niste. Godteri og potetgull blir skikkelig kliss og rot i bilen. Det samme med kjeks. Da er boller et bedre alternativ. Men i varmen kan det være lurt å droppe sjokoladebit-varianten… Ellers er vafler deilige å ha med og de trenger ikke nødvendigvis pålegg for å smake godt, heller. Mindre søl og god smak. Skal du ha brødmat, bør det ikke være pålegg som kan bli dårlig i romtemperatur ellers bør du ha kjølebag. Hos oss elsker barna polarbrød med servelat. Veldig enkelt og godt.

6. Noe å se frem til underveis. Vi kjører ofte til både Stockholm og København, og da har vi et fast sted vi stopper for å spise underveis. Det er en høydare for ungene. Flere spisesteder har lekeplass for barna så de får rørt seg litt skikkelig før vi får dratt videre. Det hjelper. Og på sommeren på vei til Stockholm har vi pakket badetøy lett tilgjengelig og rett og slett stoppet for å bade og ta en is ute. Herlig etter 4 timer i bil!

7. Underholdning i bilen. Nå har de fleste barn en eller annen elektronisk duppedings, og det hjelper mye. Det være seg Nintendo DS, mobiltlf, ipad, eller annet. Før e-dings inntoget, kjøpte vi små filmskjermer for å ha i bilen slik at ungene fikk se film og det hjalp dem å få tiden til å gå mye fortere. Med flere barn kan det være lurt å kjøpe en splitteledning slik at flere kan høre med hodetelefoner på samme enhet da det ofte kan være litt lav lyd. Vi har bare 1 Ipad, så den har vi fordelt på tid mellom barna slik at de vet når det er deres tur. Da kan de velge å spille eller se litt film.

8. Ikke-elektronisk underholdning i bilen. Jeg klarer ikke ett minutt på mobil eller lese avisen før jeg blir uggen på biltur. Ungene derimot, de ser ikke ut til å ha noe problem. Så vi har med oss blader, bøker, oppgavehefter og Donald-kryss. Og av og til er det de gode gammeldagse bil-lekene som gjelder: “Førstemann til å se..” (da kan du finne på noe, f.eks et elg skilt, eller se på noe i området rundt der du kjører og så er det om å gjøre for de andre å se det samme først). “Min båt er lastet med..” (Vi går gjennom alfabetet her og lar de yngste gå først slik at det blir lettest for dem å finne på noe med den bokstaven). Hvis du kjører et sted med få biler kan dere lage deres egen lek. F.eks, hver gang det kommer en svart bil, må alle le. Når det kommer en rød bil må alle klappe i hendene. Når det kommer en grønn bil, må alle liksom-hikke. Her er det bare å bruke fantasien. Så er det om å gjøre å huske hva som er når. Det kan blir mange morsomme lyder og latter med denne!

En annen lek er å se for seg et mål et stykke frem , f,eks et skilt. Og så skal en holde seg for øynene og prøve å beregne seg til akkurat når man passerer dette skiltet. Det er spennende og morsomt å se om man klarer å treffe akkurat.

9. Hvor ofte skal man stoppe? For noen holder det med en gang (som regel for oss), men for noen passer det bedre med annenhver time. Her må du kjenne hva du og dine foretrekker selv.

10. Kjøre på dagen eller natten? En gang våknet jeg i passasjersetet midt på natten av at møtende bil blinket med lysene fordi vi var kommet over i feil kjørefelt. Et kjapt blikk på mannen som satt med lukkede øyne, hyl, vriing på rattet og hjertebank. Vi har sjelden kjørt på natta etter det. Noen klarer det, men da er det veldig viktig å ta en lur ved det minste tegn til trøtthet. For i sommervarmen kan det være smart å bruke natta til kjøring i tillegg til at de håpefulle da faktisk sover og man slipper det skarpeste sollyset.

11. Pakking av bil.

– Det er viktig at alle barna har med seg en liten sekk eller bag med sine ting i. Så de har yndlingsbamsen, barbidokka, DS´n eller hva det skulle være, lett tilgjengelig.
Oppbevaringsanordning til å henge på seteryggen er utrolig praktisk, gjerne i tillegg til en egen sekk. Da har barn et sted å ha flaske, bøker, tegnesaker og andre ting som ellers fort vil ligge strødd i hele bilen, bli tråkket på og sølt på. Og det vil vi jo gjerne unngå.

– Har du liten bil, kan innkjøp av takboks være alfa omega. Den lager ofte litt lyd når du kjører, men litt ductape i mellomrommet mellom takrail og boks, hjelper.

– Vi pakker i Ikea-poser med glidelås. De er rett og slett geniale til det meste og er lette å pakke så vi får plass til mest mulig både i bil og takboks. (obs! Det tyngste bør være i bilen da det er maxgrense på hva takboksen kan ta)

– Det er deilig å pakke bilen kvelden før hvis du har mulighet. Slik har du mindre stress når du skal dra. Deilig! Maten venter man selvsagt med å sette i bilen, men deler av matpakke kan gjøres klar og legges i kjøleskapet.

Biltur ny

12. Solskjerming er smart å ha. Et lite barn som sitter på solsiden blir lett irritert og varm av solen. Har du sotede vinduer hjelper det veldig, men ekstra solskjerming kan likevel bestkytte og ta av for mer varme. Spesielt kjekt om du skal ut på en lengre biltur som vil vare mange timer. Det er ikke så smart å dekke til vinduet med et teppe, for da mister føreren sikt.

13. Våtservietter og tørkerull er alltid smart å ha med seg på tur!

14. Mat til du kommer hjem! Ikke glem at dere kommer tilbake igjen, kanskje på kvelden etter at butikkene er stengt. Sørg for å ha noe brød, pizza e.l i fryseren sånn at du vet du har noe å spise etter en lang reise. Da er man gjerne ganske sliten og sulten.

(Innlegget vil bli oppdatert når vi kommer på enda flere tips eller mottar tips fra dere)

Med dette ønsker vi dere en nydelig sommer!
Vi  tar ikke sommerferie så dere kan glede dere til flere tips i sommer. Sommeren er for oss høysesong til å få gjort ting vi ellers ikke har tid til.
Følg oss på Facebook!

Ha en fin dag!

Hilsen Linda og Katinka

9 thoughts on “Tips til en vellykket biltur

 1. Likte lekene! Morsomme ideer. Vi har kjørt fram og tilbake til sveits flere ganger med opptil 6 barn. I år drar vi med syv. Det er en biltur på 20 timer, så vi har i grunn gjort mye likt. Og ja, lurt å kjøre på natta. Barna sover og det er ikke så varmt.

  • Det står respekt av turer til Sveits med mange barn! Hva tenker du er Alfa Omega på så lange turer? Hvor mange stopp/overnattinger bruker dere?

 2. Vi har dratt noen ganger med bil til Spania med en ungeflokk fra 0 til 16-17 år. Ganske utfordrende med 14 timers økter i tre-fire dager og sånt. Men vi hadde det mye gøy med lydbøker. Og et allsanghefte vi satte sammen før vi dro. 🙂 Av alle ting fikk jeg lest flere bøker fra perm til perm også på disse turene.

  • Ser ut som lydbøker er et viktig punkt å ha med på listen. Det skal vi ha med på oppdateringen! Takk for tips og fortsatt god sommer!

 3. Veldig mange bra tips! Og jeg skal huske på de lekene, det var en god god ide å ta med seg 🙂

  Lydbøker er mitt beste biltips – med mange barn i ulik alder er hørespill noe som ofte fenger alle, og feks Roald Dahl sine barnebøker er morsomme også for ganske store barn!

  God helg til dere!

  • Ja, hørespill er veldig engasjerende! Og som du sier, Roald Dahl fenger alle aldre, så den fungerer på tvers av søskenflokken. Og det er en fin måte å introdusere dem til litteratur. (Vi kommer med egne tips til det også senere).
   Takk for tips og fortsatt god sommer til deg og!

 4. Kjempebra artikkel, her var det mye gjenkjennelig og mange supre tips! Vokste selv opp “on-the-road”, med to storrøykende foreldre i forsetet (blir fremdeles kvalm av enkelte låter på radioen som jeg forbinder med bilturene vi hadde) og min bror og jeg dinglende bak i stasjonsvognen. Men mellom klyping og erting, fant vi på utrolige historier og oppfant nye leker, og de bilturene gjorde nok at forholdet mellom broren min og meg ble veldig tett. Konklusjon; biltur med søsken gir ofte gode minner som varer!!
  Nå er jeg selv mor, til 6 barn i alder 3-18, og med familie i sør og vagabond-blod så reiser vi mye med bil. Vi gjør mye likt med artikkelen ovenfor, men det blir ALLTID dårlig tid ved avreise, uansett hvor flink jeg er med planleggingen. Hvor ER solbrillene?..osv. Husket vi å be naboen mate kaninen?? Alt ordner seg. Pass, penger og vann er viktigst. Ungdommene bruker sine headset og har mobiler. De litt yngre hører på musikk, lydbøker, litt ipad, maser om mat (vi bruker også polarbrød og kjølebag med frukt og drikke og matpakker .. merker at barna liker salte ting på tur, kanskje pga litt bilsyke?), leker med medbragte Bratz, bøker osv. De har ansvaret for å pakke sin egen “bil-sekk”, gode puter og lette tepper. Noen turer fungerer bedre enn andre. Mye spiller inn, her råder tilfeldigheter. Erfaringsmessig er det lurt å innvolvere hvert enkelt barn, de som er store nok, i sin egen pakking og “bil-sekk”. Husk å ha på dem behagelige, myke reiseklær. Er de ukomfortable blir de fort sure. Stor porsjon tålmodighet samt godt humør ved start er alltid et godt utgangspunkt. Praktfull blogg damer, og takk for en fin fin artikkel Katinka, keep em coming 🙂

  • Mange gode poeng – klær har faktisk mye å si. Det er for eksempel også slitsomt hvis alle har ulik grad av påkledning. Noen fryser, noen svetter – og da er krigen om luftkondisjoneringen i gang! 😉 Og alt det man burde planlagt på forhånd, men har glemt. Det dukker alltids opp noe man ikke er forberedt på. Og uansett hvor godt forberedt man er vil hver tur bli forskjellige. Men jeg tror mange, som du og broren din, allikevel sitter igjen med mange gode minner.
   Fortsatt god sommer!

 5. Her var det mange fine tips, og jeg noterer ivrig ned. For vi skal kjøre til Kristiansand i sommer med barn i alderen 1-5 år, hvor 2 av 3 blir bilsyke :/ Heldigvis strak vei og da pleier det å gå bra 🙂

Comments are closed.